Co powinna zawierać dieta sportowca?

Sport to zdrowie

Coraz więcej osób decyduje się na rozpoczęcie aktywności fizycznej. Niektórzy uprawiają sport regularnie, inni raz na jakiś czas. Ci, którzy regularnie ćwiczą stosują czasem suplementy diety, które dostarczają składniki odżywcze i wpływają na przyrost masy mięśniowej. Należy jednak pamiętać, aby nie liczyć tylko na suplementy i żeby nasz organizm dobrze radził sobie z wysiłkiem fizycznym powinniśmy zadbać o odpowiednią dietę.

Jaką dietę wybrać

Dieta dla sportowca powinna być dostosowana do płci, wieku oraz rodzaju uprawianej dyscypliny sportowej. Ważny jest również jego charakter – czy jest to sport wytrzymałościowy, siłowy, sprinterski czy inny. Najważniejsze składniki pokarmowe, jakie sportowiec powinien dostarczać swojemu organizmowi, to białko i węglowodany.

Co powinna zawierać dieta sportowca?

Węglowodany są spalane podczas treningu, a po jego zakończeniu zużywane do regeneracji włókien mięśniowych. Powinny one dostarczać 55-60% całkowitego zapotrzebowania na energię w ciągu dnia. W jadłospisie powinny znaleźć się kasze, ryż brązowy, makarony, pieczywo razowe, płatki owsiane. Spożywając je podczas każdego posiłku, organizm będzie miał zapas energii na okres ćwiczeń.

Białka natomiast budują wszystkie organy i tkanki ciała. Po zjedzeniu posiłku, białka w nim zawarte są trawione w układzie pokarmowym do aminokwasów i w tej postaci są wchłaniane do krwi. Korzystny skład aminokwasowy ma białko jaja kurzego. Ponadto źródłem pełnowartościowego białka są: mleko i produkty mleczne, mięso (dobrze, by było chude np.: młode wołowe, cielęce, pierś z kurczaka czy indyka) oraz ryby.

Należy pamiętać, aby posiłki były, lekkostrawne i nie zalegały długo w żołądku. Również objętość posiłku nie powinna być zbyt duża. Ponadto nie zaleca się, aby spożywać posiłki tuż przed ćwiczeniami. Należy to robić 2-4 godziny przed treningiem.

Oczywiście dieta osoby uprawiającej sport nie jest złożona tylko z węglowodanów i białek. W jadłospisie powinny znaleźć się również tłuszcze – oleje roślinne najlepiej dodawać w postaci surowej do sałatek. Do smarowania pieczywa doskonale nadają się masło i margaryna. Ponadto konieczne są owoce i warzywa, jako źródło witamin i minerałów. Ważną sprawą jest odpowiednie nawodnienie organizmu, ponieważ podczas ćwiczeń wraz z potem tracimy dużo wody i elektrolitów. Nie sięgajmy jednak po napoje gazowane. Dużo lepszym rozwiązaniem będzie picie napojów izotonicznych, które dostarczą elektrolitów. Pamiętajmy jednak aby pić małymi łykami nie tylko podczas treningu, ale również przed rozpoczęciem ćwiczeń i po ich zakończeniu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *